“Serdar Oğuz” Emlak Sektörünü Değerlendirdi
Gayrimenkul ve emlak sektörünü değerlendiren Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz; gazetemize açıklamada bulundu. Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz; gazetemiz muhabirinin sorularına yanıt verdi.
“Covid sürecinde Fethiye`de konut ve emlak talebi nasıl seyrediyor?”
Serdar Oğuz açıklamasında “Covid ilk dalgası sonrası Fethiye ve çevresinde geçtiğimiz yıl yüksek bir emlak talebi yaşadık. 2020 yılı sonu itibariyle bölgede emlak fiyatları ortalama %50 ile 60 seviyesinde bir artış gösterdi. 2020 yılında bölgemize emlak anlamında yüksek bir talep gördük. 2021 yılında emlak satışlarında 2020 yılına oranla bir miktar düşüş yaşandı ancak talep devam ediyor, emlak satışları devam ediyor. 2021 yılında talep devam etti, fiyat artışları da devam etti” dedi.
“2022 yılı Türkiye genelinde ve Fethiye`de konut ve emlak piyasası beklentileriniz nedir, konut kredisi faizleri emlak almak için uygun mu?”
Oğuz açıklamasında “Ülkemiz, bölgemiz emlak piyasasını değerlendirilirken yurtiçi ve yurtdışı ekonomik dinamiklere birlikte değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum. Enflasyon Türkiyede ve tüm dünyada artıyor. Covid bir taraftan üretimde daralmalara neden oldu. Diğer taraftan ülkeler, ekonomik faaliyetleri azalan iş dünyasını ve iş kaybı yaşayan vatandaşlarını desteklemek için para arzını artırdı. Mal ve hizmetlerde arz yönlü bir daralma oldu, bunun yanında para miktarında bir artış gördük. Bu durum enflasyonist bir etki yarattı. Covid pandemisi ile, “Enflasyon” sadece ülkemizin muhatap olduğu bir sorun olmaktan çıktı, başta ABD olmak üzere, Avrupa ve tüm dünya ülkelerine yayıldı. Dünya ülkeleri bir yandan hastalık ile mücadele ederlerken diğer yandan ekonomik sıkıntılar ile ve enflasyonla mücadele ediyorlar. Vatandaşımızın enflasyona karşı korunma araçlarından birisi de gayrimenkuldür. Bu nedenle bölgemizdeki emlak talebinin fiyatlar artsa da devam edeceğini düşünmekteyim. Konut faizleri hala yüksek seyrediyor. Bizler sektör temsilcileri olarak konut kredi faizlerinin aylık 0.9 civarında, yani yıllık 10- 12 aralığında olmasını tercih ederiz. Mevcut faiz hadleri yüksek seviyelerde, kamu bankalarında en düşük aylık konut kredi faizi 1.2 yani yıllık konut kredi faizi %14 -15 civarına tekabül ediyor. Mevcut faiz hadleri ile normal olarak gayrimenkule bu kadar talep olmaz. Ancak, biraz önce söylediğim gibi vatandaşın enflasyondan korunma isteği, özellikle TL de olan kişilerin paralarının değerini korumak ve yatırım amacıyla gayrimenkule yöneldiğini görmekteyiz. Bunun yanında, kullanım amacı ile satın almalar da görüyoruz. Covid salgını bahçeli evlerde yaşamayı, kırsal bölgelerde yaşamayı, büyük şehirlerden küçük kırsal bölgelere göçü teşvik etti. Geçtiğimiz haftalarda birçok ülke merkez bankaları politika faizlerini artırarak parasal sıkılaştırma politikalarını uygulamaya soktular. Henüz faiz artırmayan ülkelerde de faiz artışları yapacak gibi görünüyorlar. 2022 yılında ve takip eden birkaç yıl yüksek faizli ekonomi politikaları devam edecek gibi görünüyor. Hal böyle olunca bölgemize Avrupa, Rusya, İngiltere’den olan emlak talebinde bir kısım düşüş olması beklenebilir. Ortadoğu ülkelerinden gelen taleplerde daralma daha az olabilir. Bu durum TC Merkez Bankasının faiz indirimlerini engelleyici veya geciktirici etki yaratabilir. Ülkemizde konut faiz oranları hala yüksek. TC Merkez Bankasının faiz indirimi konusundaki çabalarını olumlu karşılıyoruz sektör olarak, 2022de faiz indirimleri konusu tekrar gündeme gelecek, ancak şartlar buna müsaade edecek mi bekleyip göreceğiz. Faizlerin indirilmesi emlak sektörüne konut satışlarına olumlu etki yapar” dedi. haber/G.Ayyıldız